2012. október 16., kedd

Üdvtörténeti alapképlet



Többször megnéztem azóta, hogy Rihárdó volt szíves kommentjébe helyezni a linket, és úgy érzem fontosabb annál, mint amennyi hozzáfűzést kapott a kommentekben. Mivel számomra is alapvető megközelítési pontokat tár fel a hamvasi világértelmezés felméréséhez, érdemes lenne beszélgetni róla - kiemelem hát ide Mórocz Zsolt interjúját, remélve, új ösvényekre vezet:


kommentek:

  • 1.  Kotász Zoltán
    2010. 07. 11. 20:41
Első hallgatásra arra figyeltem fel az interjúban, mint érdekes megjegyzésre, hogy Hamvasnál "az élt és az írói lét tökéletesen fedésben van egymással". Lehetne itt most a natúr olvasói-befogadói véleményt előcibálni, hogy értékbeli szempontból lényegtelen, hogy a könyv mögött milyen élt írói lét áll, mert a műnek önmaga lábán kell megállnia stb. De ez már azért sincs így, mert - érzésem szerint - kőkeményen minden művet áthat, hogy az alkotója - most, hmm, nagyon bután fogok fogalmazni - szóval hogy az alkotója mennyire gondolta komolyan azt, amit gondolt, amit belerakott a műbe? Ha az alkotó homogén módon ott áll a teremtvény mögött (teremtvényben?), a hatványozott hitelesség átüt, és pusztán az alkotáson érződik (anélkül is, hogy bármit tudnánk az alkotóról).
Hamvas, azt hiszem, kifejezetten törekedett rá, hogy a fedést megvalósítsa, de ennek ellenére is felmerül bennem a kérdés, hogy ha ez a fedés sikerül, az vajon üdv vagy átok? És a következő kérdés: ha valaki az összes maszkot leszedi magáról, akkor vajon mi készteti arra, hogy műveket hozzon létre?
  • 2.  shizoo
    2010. 07. 15. 13:00
Talán hol ez, hol az - a "fedés sikerülése" szerintem folyamatos munka, sosincs "készen".
Igen, ezen a ponton vitatkozom Mórocz Zsolttal: Hamvassal kapcsolatos visszaemlékezésekben elhangzik a különbségtétel, és a műben is, az ügyvivő szájából: a "fecsegés", az írás kényszere mint maradvány mutatja a Megérkezés hiányát, a maszklevétel nála sem - hangsúlyozom, Hamvas szerint! - maradéktalan és befejezett "munka". Az írás kényszerének végső levetéséhez a Szilveszter főhőse, Mr. Patmore az igazi minta, mondhatni a Hamvas által elérhetetlennek tekintett cél: az arató, aki összegyűjt. Akiben már nincs sem a tanítás, sem egyéb "tökéletlenségek" kényszere.
  • 3.  Rihárdó
    2010. 08. 05. 22:11
Szerencsésnek érzem magam, hogy nem vagyok géniusz, mint Hamvas Béla, mert így könnyebb a dolgom, hiába vagyok benne a pácban..!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése